Еколошка недеља

ЕКОЛОШКА НЕДЕЉА

У нашој школи, традиционално  је одржана Еколошка недеља у периоду од 16. до 20.марта. Као и сваке године, потрудили смо се да активности буду што разноврсније, занимљивије и да се обухвати што већи број ученика. Тема Еколошке недеље била је рециклажа.

У понедељак, као увод у активности, организованa је еколошка „чистка“ која је обухватила: качење паноа, сређивање хола школе, учионица, али и школског дворишта и околине школе. Ученици петог и седмог разреда окопали су   и окречили стабла, док су млађи ученици покупили све папире у околини школе. Ученици првог разреда посадили су своја стабла, тј. „дрво генерације“, које су ученици добили на поклон од Покрета Горанаиз Старе Пазове.

Уторак је био резервисан за рециклажу биоотпада тј. прављење компостера. Одржано је кратко предавање о томе шта је компостер и зашто је важно да рециклирамо биоотпад, а затим смо прионули на посао и направили наш школски компостер.

У  среду су ученици одмерили  своја знања у еколошком квизу.

У четвртак је одржан тематски дан РЕЦИКЛАЖА, где се на свим часовима причало о рециклажи и њеном значају. Овај дан је  био и дан  посете родитеља. У холу школе одржана је презентација макета кућа које  подржавају енергетску ефикасност.

Као завршна активност, у петак, на први дан пролећа, одржана је еколошка приредба. На приредби су учествовали ученици четвртог разреда са драмским приказом „Еколошка прича“, ученици седмог разреда са еколошком азбуком, хор, али и предшколци који су рецитовали еколошке песме и извели драмски приказ. На приредби су уручене  симболичне награде најуспешнијим ученицима  на ликовном и литерарном конкурсу, као и победницима на еколошком квизу.

Поред ових занимљивих догађаја, у петак смо испратили и астрономску појаву,  помрачење Сунца која се дешава када Сунце баца Месечеву сенку на површину планете Земље. Уз помоћ заштитних наочара, маски за варење и осталих помагала ученици су са знатижељом пратили ову занимљиву појаву.

Постави коментар